Gyanakvást keltő állásajánlatok

Az álláskeresés sokunknak megterhelő sok szempontból, hiszen ha munka mellett tesszük, időrabló lehet; ha végszükség esetén kényszerülünk rá, idegőrlő. A válasz nélkül maradt e-mailek, elutasító telefonok között reménykeltő egy-egy könnyed állást ígérő hirdetés, melynek minden feltételének megfelelünk, sőt – képesítés sem kell hozzá. Ezek az ajánlatok egy gyakorlott álláskeresőnek könnyen kitűnnek, azonban a kezdő, tapasztalat nélküli – sokszor elkeseredett - jelentkezők már könnyebb csalinak számítanak.

 

Az árulkodó jelekből sokat tanulhatunk. Ha elég éberek vagyunk, nem vesztegetünk időt olyan interjús megjelenésekre, amelyek egy jelből könnyen kiszúrhatók: nem valódi álláshirdetés áll a háttérben.

 

Nincs cégmegjelölés

 

A cég nélküli hirdetés komolytalan – hacsak nem fejvadász révén került ki a hirdetés – azonban ebben az esetben könnyen utánajárhatunk a valódiságának. Általában azok veszik fel a kapcsolatot ezekkel a hirdetőkkel, akik tapasztalatlanok az álláskeresésben. Őket könnyen átverhetik – akár befektetés kecsegtetésével, vagy puszta ígérő szavakkal.

 

Nincs pontos feladatkör

 

Egy állás lehetőségénél fontos szempont, hogy tudjuk, mibe vágjuk fejszénket, ezért ha nem jelölik tisztán, milyen munkakörben szeretnének új munkatársat szerezni, első körben érdeklődjünk. Egy telefonhívás sokat segíthet, hogy eldöntsük, valódi álláslehetőséggel állunk szemben vagy csupán kerítővel.

 

Amennyiben telefonban pontos felvilágosítást kapunk, könnyen tudunk dönteni: megfelelünk-e az elvárásoknak és az állás megfelel-e a mi elvárásainknak.

 

Nem szükséges képesítés

 

Ha a hirdetésben nem szerepel képesítés szükséglete, gyanakodjunk! A tapasztalat és jogosítványok hiánya azt sugallja, betanított, „rábeszélős” lehetőségről van szó. Ez nem feltétlenül jelent rosszat, hiszen ha ilyen munkakörben képzeljük el következő pár hónapunkat, évünket – jelenlegi munkahelyünk, szakmánk nem jelent elégséget; valóban nincs szakképesítésünk – egyszerű megoldást jelent számunkra ez a lehetőség.

2016. 07. 28.
Vissza a hírekhez