Hova tovább egy megszűnő cégtől?

Habár a gazdasági válság közvetlen hatásai már gyakorlatilag eltűntek, továbbra is mindennaposnak számítanak a cégmegszűnések. Ennek hátterében gyakran áll hozzá nem értő vezetés, rossz pénzügyi döntések, befektetések; nem megfelelően átgondolt piaci elhelyezkedés, stb. Egy cég nem feltétlenül sodródik magától a megszűnés szélére, de dolgozói számára csupán részletkérdés, hogy mi a fő ok, hiszen nekik mindenképpen új munkahely után kell nézniük.

 

Átvétel

 

Viszonylag ritkán ugyan, de van rá lehetőség, hogy egy megszűnő cég partnere átvegye az elbocsátandó dolgozókat. Ezeknek ugyan vannak feltételei, és előfordulhat, hogy kevésbé előnyös feltételekkel dolgozhatunk, de átmeneti megoldásként semmiképp sem elvetendő ötlet.

Ha megfelelő képesítésekkel, készségekkel és egyéb lehetőségekkel rendelkezünk, az átvétel folyamán akár kedvezőbb pozícióba is kerülhetünk.

 

Új lehetőségek

 

Ha egyéb okokból (pl. helyhez kötöttség) nincs rá módunk, hogy a tragikus sorsú cégnél betöltött pozícióban, de egy másik vállalatnál érvényesüljünk, gondolkodjunk egyéb lehetőségeken! Új szakképesítés elérése vagy a már meglévők más területeken való hasznosítása szerencsés lehet, emellett látókörünket is tágítja.

 

Saját vállalkozás

 

Ha olyan cégtől vagyunk kénytelenek megválni, amely nem tudja elkerülni a megszűnést, mindenképpen több lehetőséget kell számba vennünk, mi a legjobb és leghatékonyabb lépés számunkra.

Sok tapasztalattal, tudással lehetünk gazdagabbak a cégvezetéssel kapcsolatban, így érdemes megfontolni az egyéni vállalkozói szerepet, valamint a saját cég alapítását is – jelen esetben a pénzügyi lehetőségek figyelembevétele nélkül.

Egy jól működő cégnél a követendő példát sajátíthatjuk el – egy csőd szélén állótól pedig azt, hogy mit kell elkerülnünk, másképp csinálnunk, hogy sikeres cégünk legyen.

2016. 08. 01.
Vissza a hírekhez